Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Opportuniteiten in de circulaire economie
Beleggen Volgen De categorie volgen
12 APR

Opportuniteiten in de circulaire economie

12.4.2024
Joost de Kraker – Fund Specialist
Joost de Kraker Fund Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 10.4.2024 09:30
Gepubliceerd op 12.4.2024 05:30
We evolueren van een lineaire naar een circulaire economie. Dat is goed nieuws voor de planeet. Maar deze transitie biedt ook heel wat kansen voor ondernemingen en beleggers. Ontdek hier hoe.
Na decennia van overconsumptie staat ons klassiek lineair economisch model op springen. In dat model gebruiken we grondstoffen eenmalig om producten te vervaardigen die we na gebruik dumpen (take, make, use & dispose).

Dat heeft nefaste gevolgen. Eindige grondstoffen geraken op. De afvalberg groeit zienderogen. Het lineaire consumptiemodel verbruikt grondstoffen maar liefst 1,75 keer sneller dan de planeet ze regenereert.

Plastic afval is een van de meest zichtbare uitwassen van dit niet-duurzame systeem. De middenklasse groeit wereldwijd. Dat maakt het lineaire productie- en consumptiesysteem helemaal onhoudbaar. Als elke wereldburger evenveel zou consumeren als de gemiddelde Amerikaan, waren er vier keer meer grondstoffen nodig dan vandaag.

Circulaire economie

De laatste jaren stijgt de vraag van consumenten naar herbruikbare of gerecycleerde producten. Meer en meer ondernemingen passen hun processen aan. Overheden verstrengen bovendien hun regelgeving om grondstoffen efficiënter te gebruiken.

We zien de eerste contouren ontstaan van een circulaire economie. Daarin (her)gebruiken we grondstoffen veel efficiënter, in een model van take, make, use & reuse. Uiteindelijk ontstaat een almaar perfectere kringloop van materialen, onder andere ook door een meer modulair en herbruikbaar design van elektronische apparaten.

De evolutie naar een circulaire economie verkleint niet alleen de afvalberg, maar is ook essentieel voor het bereiken van de klimaatdoelstellingen.
Beleggers kijken uit naar ondernemingen die waarde halen uit grondstoffen én materialen recupereren.Joost De Kraker

Potentieel

De circulaire economie is een enorme markt met veel potentieel. Experts van Accenture Strategy schatten de shift, weg van lineaire economie, op 4,5 biljoen dollar voor 2030.

Dit speelt in circulaire sectoren als recyclage en hernieuwbare energie, maar ook bij staal- en batterijproducenten.

Beleggers kijken uit naar ondernemingen die waarde halen uit grondstoffen én materialen recupereren. Veranderend consumptiegedrag en strengere regelgeving zullen die spelers belonen. Dat zien we nu al bij ondernemingen met een focus op recyclage, in de NASDAQ OMX Recycling index. Deze index kijkt naar een efficiënt gebruik van grondstoffen. Hij presteerde de laatste 3 jaar veel beter dan de NASDAQ Composite index en de NASDAQ 100.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Joost de Kraker Fund Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven